Anne Frank was een Joods meisje die geboren werd op 12 juni 1929. Ze had een Duitse afkomst. In 1933 verhuisde Anne Frank met haar familie vanuit het Duitste Frankfurt am Main naar Amsterdam om aan vervolging van de nazi's te ontkomen. Anne Frank was 13 jaar toen ze in juli 1942 moest onderduiken in het achterhuis van het bedrijf Opekta van haar vader Otto Frank aan de Prinsengracht 263. Je kon moeilijk erachter komen dat er een achterhuis was. Deze ingang zat namelijk achter een boekenkast. In het voorhuis zat personeel te werken van het bedrijf waar ook niet iedereen van wist dat er ondergedoken werd. In 1941 verloren Anne Frank en haar familie hun Duitste nationalitiet door de Duite wet.
Na meer dan twee jaar ondergedoken te hebben gezeten werd Anne Frank verraden en door Nederlande politieagenten op 4 augustus 1944 gearresteerd en via kamp Westerbork afgevoerd naar kamp Auschwitz. Een maand hierna werd Anne nog overgeplaatst naar kamp Bergen-Belsen. In dit kamp kwam Anne te overlijden. Waarschijnlijkj kwam dat doordat ze lijdde aan de ziekte vlektyfus.
Anne Frank staat vooral bekend om haar geschreven dagboek. Deze schreef ze in de vorm van brieven. Het boek heette het achterhuis dat dus vernoemd is naar het onderduikpand. Ze schreef hier heel vaak in en haar droom was dat dit boek ooit uitgegeven zou gaan worden. Nadat de schrijfster is gedoporteerd naar concentratiekampen en ze uiteindelijk is overleden heeft haar vader Otto het uitgebracht. Het is nu een van de meest gelezen boeken ter wereld.
Het dagboek van Anne Frank
Een mooi gedenk aan Anne Frank was de Anne Frankboom. De boom bevond zich in de Keizersgracht 188. Anne had vanuit haar onderduikadres zicht op deze boom en is dus na haar dood vernoemd naar Anne Frank. Halverwege de 19e eeuw werd deze boom gepland. In 1933 dreigde de boom dood te gaan door een aantal schimmels. In 2005 is de bovenkant van de boom een stuk ingekort. Hierdoor stak ze wat minder boven de huizen uit en ontving ze minder wind. Op 23 augustus 2010 waaide de boom om.
In 2004 werd Anne Frank genomineerd voor het televisieprogramma 'De grootste nederlander'.