Nederlands verzet
Nederland gaf zich natuurlijk niet zomaar over. Er werd dus veel verzet getoond tegen de Duitse bezetting in Nederland zelf en tegen de Japanse bezetting in Nederlands-Indië. Het verzet was grotendeels gebazeerd op het onderduiken van mensen, geen gewapend en geweldaardig verzet, dit laatste kwam voornamelijk doordat Nederland al jaren neutraal was gebleven. De Nederlanders hadden geen oorlog meer gevoerd de laatste jaren en de wapens waren daardoor ook erg verouderd. Ook hadden de mensen geen ervaring meer met oorlog voeren op het gebied van geweld. Het waren vooral de Joden, studenten, werklozen die in het verzet zaten door middel van onder te duiken.
Er werd onderscheid gemaakt tussen twee soorten verzet.
1. Passief verzet: Hierbij ging het erom dat je je eigen verzette tegen de Duitsers maar daarbij niet je eigen leven in gevaar bracht. Door bijvoorbeeld naar Radio Oranje te luisteren pleegde je verzet tegen de Duitsers, of door bijvoorbeeld de illegale krant te lezen.
2. Actief verzet: Hierbij ging het voornamelijk om strijdend de Duitsers aan te pakken. Je verzette je eigen dus met gevaar voor je eigen leven. Voorbeelden waren bijvoorbeeld een Duitser doodschieten of distributiekantoren overvallen. Ook het onderduiken behoorde bij Actief verzet, hetzelfde gold voor hulp bieden aan onderduikers Hierin zaten ongeveer 25.000 mensen van Nederland.
Affiche Nederlands verzet
Verzet plegen was erg gevaarlijk en gebeurde daarom ook nooit op openlijke plaatsen. Één keer kwam het tot een openlijk, massaal verzet. Dat was in 1941 toen er razzia's werden gehouden om de joden die in Nederland waren op te pakken. De Amsterdamse arbeiders protesteerde hiertegen door te gaan staken. Dit werd de februari-staking genoemd. Hoe harder de oorlog werd, hoe harder het verzet ging. Dat lijdde tot gewapende knokploegen op verraders.
Ook een groot verzet was de spoorwegstaking in 1944. Het personeel van de Nederlandse spoorwegen zorgden ervoor dat de joden werder vervoerd naar concentratiekampen in Duitsland. Deze mensen pleegde verzet door middel van staking en stopten met dit werk. Zo konden er per trein geen joden meer worden vervoerd.