De oorzaak van de Tweede Wereldoorlog is de Eerste Wereldoorlog. De Eerste Wereldoorlog kwam tot stand door spanningen tussen bijna alle grootmachten in Europa. De precieze oorzaak is op 28 Juni 1914 door de moord op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk tevens troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije door een Servische nationalist genaamd Gavrilo Princip. Oostenrijk-Hongarije verklaarde als reactie hierop de oorlog aan Servië. De bondgenootschappen (Triple Alliantie = centralen en Triple Entente = geallieerden) traden in werking en de Eerste Wereldoorlog was een feit. De oorlog verspreidde zich door kolonies snel over de hele wereld. Duitsland boekte velen overwinnigen in het begin totdat de VS zich ermee begon te bemoeien en Italie overstapte naar de Geallieerden. Het lukte Duitsland nog om Rusland te overtuigen te stoppen met de oorlog maar de Duitsers verloren veldslag na veldslag en zag geen uitweg meer. Duitsland stemde in met een wapenstilstand en werd een tijdje later gruwelijk gestraft voor deze oorlog met het verdrag van Versailles. Hierin werd Duitsland als schuldige verklaard en kregen een onmogelijk betaalbare boete.
Dit plaatje laat de spanningen na de Eerste Wereldoorlog goed zien, je ziet dat alle poppetjes waken en vechten voor hun plaats.
Het wraagevoel onder de Duitsers was verschrikkelijk hoog en het ging slecht met de economie. Hitler kon met zijn partij, de NSDAP, de macht grijpen en zette meteen de schuldbetalingen van het verdrag van Versailles stop. Hitler heeft verschillende sluwe plannen uitgevoerd waaronder het afbranden van de Reichstag. Hij liet door schemeren dat de communisten dit gedaan hadden en liet een machtigingswet tekenen waarmee hij de absolute macht kreeg. Het lukte hem om Duitsland uit de crisis te halen door oorlogsfabrieken neer te zetten waarin oorlogsmaterialen gemaakt werden. Zo kreeg "zijn" Duitsland weer aanzien. Vervolgens draaide hij stap voor stap het verdrag van Versailles terug en de geallieerden deden niks terug. Zijn laatste stap was de sudetenkwestie, hij wilde Tsjecho-Slowakije bij Duitsland laten horen en hij kreeg zijn zin, op een voorwaarde: dit was het allerlaatste wat hij mocht doen.